Řada DNA: Dub, Nerez, Akát

 
Dub, nerez a akát, to jsou materiály, ve kterých nechali vinaři z Vinařství HANZEL zrál pečlivě vybraný Tramín červený z viniční trati Vinohrady u Dyjákovic. Díky hlinito-písčité půdě a mírné jižní expozici se tu kromě jiných odrůd daří právě Tramínu červenému. Nadmořská výška vinice se pohybuje v rozmezí od 183 do 208 metrů nad mořem. Spolu s mimořádně vinařsky příznivým ročníkem 2015 se tu podařilo sklidit tramín s cukernatostí 24°NM, tedy v přívlastku výběr z hroznů. Aromatický, nádherně vyzrálý tramín s příjemnou kyselinkou vybrali pro nazrávání v sudech i z toho důvodu, aby intenzivnější buketní tóny dřeva nezakryly, ale naopak zvýraznily typickou odrůdovou chuť a vůni tramínu.

Tramín červený - řada DNA 2015 - DUB
Aromatický, nádherně vyzrálý tramín s příjemnou kyselinkou jsme pro nazrávání v sudech vybrali z toho důvodu, aby intenzivnější buketní tóny dřeva nezakryly, ale naopak zvýraznily typickou odrůdovou chuť a vůni tramínu. Moravský dub, ve kterém tramín nazrával 10 měsíců, dodal vínu nádherně zlatou barvu a vůni doplnil o tóny vanilky a jemného kouře. V chuti vanilka přechází do výrazné kořenitosti, přičemž v dlouhé dochuti zůstává zachována typická tramínová odrůdovost.

Tramín červený - řada DNA 2015 - NEREZ
Na rozdíl od vyzrávání v sudech je Tramín červený z nerezového tanku tradičně ovocný s vůní po čajové růži, liči a zázvoru. Světle zelenkavá barva po žlutém melounu je v chuti podtržena jemnými medovými tóny. V elegantním, příjemně nazrálém tramínu ucítíte svěží kyselinku, harmonii podtrhuje přírodní zbytkový cukr. Toto víno se dobře shodne s pikantní paštikou, husími nebo kachními játry, thajskou kuchyní či sýry s modrou plísní.

Tramín červený - řada DNA 2015 - AKÁT
Šest set litrů velký sud z akátu ze Znojemska, ve kterém Tramín červený nazrával deset měsíců, dodal tomuto vínu intenzivní žlutou barvu. Ve vůni dominuje aroma akátového medu, medově-akátové tóny pak přecházejí i do samotné chutě vína. Středně vypálené akátové dřevo zvýraznilo typickou odrůdovost tramínu, na rozdíl od sudu dubového nejsou v tomto případě tóny dřeva tolik intenzivní.

Tramín červený - řada DNA 2015 - CUVÉE
Víno ve čtvrté láhvi série řady DNA HANZEL je ideálním cuvée tramínů zrajících deset měsíců v dubovém a akátovém sudu a v nerezovém tanku. Sklepmistr Vinařství HANZEL zvolil kombinaci dva díly ze sudu dubového, dva díly ze sudu akátového a jeden díl z nerezového tanku. Výsledná vyvážená kompozice promítá do výsledné chutě i vůně tóny vanilky, jemného kouře, ale i typicky tramínové čajové růže, liči a zázvoru.



KOUPIT